Kinderen en Poëzie

Het Poëziepaleis organiseert ieder jaar de landelijke dichtwedstrijd Kinderen en Poëzie
voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. De 100 mooiste gedichten krijgen een plekje in een echte
dichtbundel. Door mee te doen, maak je bovendien kans op één van onze hoofdprijzen!  

De Jury

Twee jury’s
De dichtwedstrijd kent een vakjury en een kinderjury.

De vakjury
De vakjury bestaat uit mensen die veel van kinderen en poëzie weten. Deze jury kiest de 100 winnaars en bepaalt wie de hoofdprijs en de ereprijzen winnen.

De vakjury 2013 -2014 bestond uit: 

Kees Spiering  

 Kees Spiering werd geboren op  Terschelling. Hij wist al vroeg dat  schrijver wilde worden. Om dingen te  leren waar hij als schrijver iets aan had  ging hij naar de lerarenopleiding in  Groningen. Daar ontdekte Kees  moderne (jeugd)poëzie. Hij schreef  gedichten die hij naar literaire  tijdschriften stuurde. Op zijn 27ste werden er voor het eerste twee daarvan gepubliceerd. Achttien jaar lang gaf Kees Engels en Nederlands. Daarna was hij acht jaar journalist. Sinds 2007 is hij (tekst)schrijver, (jeugd)dichter, vertaler en eigen baas. Inmiddels heeft Kees veel gepubliceerd. Hij schreef gedichtenbundels voor jongeren en volwassen, kinderverhalen en een kinderboek. Ook vertaalde hij veel kinderboeken en – gedichten.  Volgens sommigen is hij “één van onze belangrijkste jeugddichters”. 
Website Kees Spiering

   

 

Hans Hagen

 
Hans Hagen is sinds 1987 full-time schrijver. Daarvoor werkte hij als leraar Nederlands en geschiedenis, bij een theatergroep en bij het kindertijdschrift Taptoe. Hij schreef tot nu toe 56 boeken, waarvan 12 met Monique Hagen. Hans werkte mee aan verschillende (school)radio- en televisieprogramma’s, onder andere aan Sesamstraat. Vijf van de Jubelientjeboeken werden Getipt door de Kinderjury. Maar Hans schreef ook historische romans en dichtbundels, onder andere met Monique het bekende Jij bent de liefste. De bundel werd bekroond met de Kinderboekwinkelprijs. Hans kreeg een Gouden Griffel voor De dans van de drummers, vier Zilveren Griffels, en Verkocht werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs en de Glazen Globe. In 2008 schreef hij het kinderboekenweekgeschenk Vlammen.
Regelmatig bezoekt Hans scholen in binnen- en buitenland om workshops te geven, of om voorstellingen te spelen voor kinderen en ouders. 
Foto © Gerlinde de Geus
Website Hans Hagen
 
   

 

Fabien van der Ham

 

Fabien van der Ham houdt van mooie, originele, verrassende, inzichtgevende gedachten. Eigenlijk is ze dus een gedachtenzoeker. Ze schrijft, dicht, blogt, vertelt, filosofeert aan, met, voor, over kinderen. Al die activiteiten draaien om gedachten. Dat betekent in de praktijk dat ze op basisscholen regelmatig filosofeert met kinderen en ze geeft lessen over het schrijven van boeken en poëzieworkshops. De poëzieworkshops combineert Fabien het liefst met filosofische gesprekken in de lessen ‘Denkdichten’ omdat dit speciale kindergedichten met een extra laagje oplevert maar stiekem ook  omdat ze dan veel inspiratie opdoet voor haar eigen gedichten, die onder andere verschenen zijn in de dichtbundels 'Vijf draken verslagen' en 'Er zit een feest in mij'. Daarnaast schrijft Fabien kinderboeken voor alle leeftijden. Er zijn er inmiddels negen verschenen, haar laatste boek 'De baas van Bor' is voor groep 3. 
© Foto: Sylvia Germes Fotografie
Website Fabien
 van der Ham

 

Diet Groothuis

 
 Diet Groothuis geeft dichtworkshops,  schrijft kindergedichten en werkt als  journalist/columnist voor dagblad  Trouw. Onlangs kwam haar  debuutbundel ‘Waar ik ben’ uit met  illustraties van Merel Eyckerman. Ze  studeerde Literatuurwetenschap en  deed de deelopleiding Poëzie/Writing  for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Het is aan docent Edward van de Vendel te danken dat ze echt dichter is geworden. Op haar weblog ‘Circusdirecteur en andere gedichten voor kinderen’ vind je gedichten van Nederlandse en Vlaamse dichters. 
Website Diet Groothuis
   

 

Simon van der Geest

 
 Simon groeide op in een piepklein  dorpje tussen de weilanden. Hij schrijft  toneelstukken, boeken en gedichten,  het liefst voor kinderen. Zijn tweede  boek Dissus over tien jongens die  verschrikkelijk verdwalen in de polder  werd bekroond met een Gouden  Griffel. Zijn laatste boek Spinder is een  spannend dagboek van een jongen  met een insectenverzameling die in  oorlog is met zijn broer. Simon schreef  ook gedichten voor de  Poeziëspektakels van Querido; zoals in  Er zit een feest in mij.
 Website Simon van der Geest
 Foto: Chris van Houts
   

De kinderjury
De kinderjury bestaat uit kinderen die vaker poëzie lezen of schrijven. Ieder jaar komt de kinderjury uit een andere regio. Vorig jaar was dat Rotterdan en dit jaar is dat nog niet bekend. De kinderjury kiest uit de 100 winnende gedichten tien kinderjury-favorieten en natuurlijk ook een hoofdprijswinnaar!  

Meer weten?

Wat is Kinderen en Poëzi...

Kinderen & Poëzie is een jaarlijkse, landelijke dichtwedstrijd voor alle kinderen van 6 tot...
Lees verder

Voor wie is de wedstrijd?

Je mag meedoen met de dichtwedstrijd als je tussen de 6 en de 12 jaar oud bent en in groep 3 tot en...
Lees verder

Hoe kan ik meedoen?

Lees de schrijftips op deze site of vraag of je juf of meester een poëzieles wilt geven Je...
Lees verder

Wat kan ik winnen?

Twee jury’s bepalen de winnaars. De vakjury bestaat uit deskundigen, die veel weten van poëzie...
Lees verder

Bekendmaking winnaars

Vanaf begin mei 2015 kan je op deze site zien of je één van de honderd winnaars bent! Sta...
Lees verder

Spelregels

Alle kinderen van 6 tot en met 12 jaar, die in groep 3 tot en met 8 van de basisschool zitten,...
Lees verder

De bundel

Elk jaar verschijnen de 100 mooiste ingezonden gedichten in een echte dichtbundel. Neem eens een kijkje...
Lees verder

Bent u leerkracht?