Kinderen en Poëzie

Het Poëziepaleis organiseert ieder jaar de landelijke dichtwedstrijd Kinderen en Poëzie
voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. De 100 mooiste gedichten krijgen een plekje in een echte
dichtbundel. Door mee te doen, maak je bovendien kans op één van onze hoofdprijzen!  

De Jury

Twee jury’s
De dichtwedstrijd kent een vakjury en een kinderjury.

De vakjury
De vakjury bestaat uit mensen die veel van kinderen en poëzie weten. Deze jury kiest de 100 winnaars en bepaalt wie de hoofdprijs en de ereprijzen winnen.

De vakjury 2014 -2015 bestaat uit: 

Hans Hagen        
 
In 2015 is Hans Hagen 35 jaar schrijver. Samen met Monique Hagen schreef hij o.a. het poëzie-prentenboek Jij bent de liefste. Maart 2015 verschijnt hun nieuwe bundel Nooit denk ik aan niets met tekeningen van Charlotte Dematons. Hans schreef ook poëzie voor jongeren en romans. De dans van de drummers werd bekroond met de Gouden Griffel en Verkocht met de Woutertje Pieterse Prijs. In 2008 schreef hij het kinderboekenweekgeschenk Vlammen.
 
Kijk voor meer info op: www.hanshagen.nl 
 

 © foto Gerlinde de Geus

 
       

 

Diet Groothuis      
 

Diet Groothuis is dichter en columnist/journalist voor o.a. dagblad Trouw.  Haar gedichten zijn verschenen bij De Eenhoorn, in Querido's Poëziespektakels en in meerdere verzamelbundels. Ze geeft poëzieworkshops aan kinderen en docenten en werkt aan een poetsboek voor dummies. Op haar weblog 'Circusdirecteur en andere gedichten voor kinderen publiceert ze wekelijks nieuwe, goede jeugdpoëzie.

Kijk voor meer informatie op: www.dietgroothuis.nl

 © foto Mel Boas

 

 
       

 

Rian Visser      
 

Rian Visser is kinderboekschrijfster en grafisch vormgever. Zij heeft ruim zeventig kinderboeken geschreven voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Als Schoolschrijver geeft ze les aan kinderen met een taalachterstand. Speciaal voor het basisonderwijs en bibliotheken maakt Rian gratis digibordlessen, zoals bijvoorbeeld schrijfworkshops en een les die uitlegt hoe een prentenboek gemaakt wordt. Rian heeft haar eigen uitgeverij Books2download, waarmee ze apps en e-boeken maakt, bijvoorbeeld de gratis app Timo en het toverboek.

Kijk voor meer info op:  www.rianvisser.nl. 

 
       

 

Mary Heylema      
 

Na een aanloop in het onderwijs waarin ze juf was, docent Nederlands en narratief coach, is Mary nu schrijver en dichter. Uit haar bundel De Dromenjager koos Komrij twee gedichten voor De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten. Haar werk verscheen o.a. ook bij Querido’s Poëziespektakels en Plint. Ze won de ncrv poëzieprijs en stond herhaaldelijk in de top 100 bij de Nationale Gedichtenwedstrijd. De Eenhoorn geeft haar verhalen over speurder tiktektif de Boer uit. In mei ’15 verschijnt haar jeugdboek Waterkoorts bij Querido. Daarnaast maakt ze samen met componist Mari-anne Hof liedjes, jeugdtheater en treedt ze op met hun muzikale vertelvoorstellingen.

Kijk voor meer info op:
www.maryheylema.nl

 
       

 

Bas Maliepaard      
 

Bas Maliepaard (1982) werkt als dagvoorzitter en freelance journalist. Hij schrijft o.a. voor dagblad Trouw en publiekstijdschriften als Margriet en Flow over onderwerpen in de hoek van kunst, cultuur, literatuur, media en showbizz. Hij is gespecialiseerd in jeugdliteratuur en interviews met bekende artiesten. Ook werkt hij als tekstschrijver, docent en presentator voor o.a. ‘Boekenweekorganisator’ Stichting CPNB en Stichting Lezen. In opdracht van die organisaties geeft hij workshops en presentaties op scholen en in bibliotheken. Bas Maliepaard studeerde journalistiek en een minor moderne geschiedenis in Utrecht en deed de uitgeversopleiding van de VOB Boek & Media Academie

Kijk voor meer info op: www.basmaliepaard.nl

 
       

De kinderjury
De kinderjury bestaat uit kinderen die vaker poëzie lezen of schrijven. Ieder jaar komt de kinderjury uit een andere regio. Vorig jaar was dat Rotterdan en dit jaar is dat nog niet bekend. De kinderjury kiest uit de 100 winnende gedichten tien kinderjury-favorieten en natuurlijk ook een hoofdprijswinnaar!
 

Meer weten?

Wat is Kinderen en Poëzi...

Kinderen & Poëzie is een jaarlijkse, landelijke dichtwedstrijd voor alle kinderen van 6 tot...
Lees verder

Voor wie is de wedstrijd?

Je mag meedoen met de dichtwedstrijd als je tussen de 6 en de 12 jaar oud bent en in groep 3 tot en...
Lees verder

Hoe kan ik meedoen?

Lees de schrijftips op deze site of vraag of je juf of meester een poëzieles wilt geven Je...
Lees verder

Wat kan ik winnen?

Twee jury’s bepalen de winnaars. De vakjury bestaat uit deskundigen, die veel weten van poëzie...
Lees verder

Bekendmaking winnaars

Vanaf begin mei 2015 kan je op deze site zien of je één van de honderd winnaars bent! Sta...
Lees verder

Spelregels

Alle kinderen van 6 tot en met 12 jaar, die in groep 3 tot en met 8 van de basisschool zitten,...
Lees verder

De bundel

Elk jaar verschijnen de 100 mooiste ingezonden gedichten in een echte dichtbundel. Neem eens een kijkje...
Lees verder

Bent u leerkracht?