Nieuwe Jonge Dichter des Vaderlands

Babette Groos

Op zaterdag 14 oktober is tijdens het Geen Daden Maar Woorden-festival in Rotterdam de Jonge Dichter des Vaderlands 2017-2019 bekendgemaakt. De 18-jarige Babette Groos uit Spijkenisse draagt de titel voor twee jaar. Juryvoorzitter Vicky Francken reikte een trofee en een goodiebag uit. De jury prees het hoge niveau van haar gedichten en voordracht. “Babette schrijft over controversiële onderwerpen met gebruik van poëtische middelen. Ze weet daarbij duidelijk wat ze doet“, aldus de jury.

Honderden jongeren van 16, 17 en 18 jaar hebben zich aangemeld als kandidaat voor de derde verkiezing van de Jonge Dichter des Vaderlands, een van de projecten van het Poëziepaleis. Zij stuurden daarvoor vier gedichten en een motivatie in. Op basis van deze inzendingen selecteerde een vakjury bestaande uit Vicky Francken, Derek Otte en Feline Streekstra vijf finalisten.

Na een spannende finale waarin de finalisten elk twee gedichten voordroegen, koos de jury de nieuwe Jonge Dichter des Vaderlands. De finale werd gepresenteerd door Merel Jansen. Singer-songwriter Gerson Main, bekend van De Beste Singer-Songwriter, trad op. Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin coacht de Jonge Dichter des Vaderlands de komende jaren.

Foto’s: Edwin Bakker

Wat doet een Jonge Dichter des Vaderlands?

De Jonge Dichters des Vaderlands draagt de titel twee jaar. In deze periode jaar schrijft  Babette minimaal vier keer per jaar een gedicht naar aanleiding van een speciale gelegenheid of actuele gebeurtenis. De gedichten worden gepubliceerd op de website van het Poëziepaleis en sociale mediakanalen. Zij treedt op tijdens jongeren- en poëziefestivals. Het eerste optreden voor Babette staat al gepland. Zij maakt haar debuut op 25 november tijdens het Wintertuin-festival in Nijmegen. Via sociale media doet de Jonge Dichter verslag van zijn of haar activiteiten.

Plaats een reactie