Nieuwe Kinderdichter Groningen:
Famke Gussenhoven

Vrijdag 6 juli heeft de spetterende finale van Kinderdichter Groningen 2018 plaatsgevonden. 12 finalisten streden in het VRIJDAG Theater om de felbegeerde titel: Mustafa Kilicaslan, Bram Borgers, Mia Caro, Jasmijn Levering, Yoram Stijkel, Léon Bours, Famke Gussenhoven, Ingmar Gussenhoven, Floris van Etten, Eva Verhagen, Luuk de Jong en Jurre ter Horst. Er kon er echter maar één met winst vandoor gaan…

Famke Gussenhoven!

De 11-jarige leerling uit groep 7 van de Borgmanschool sprong letterlijk een gat in de lucht toen haar naam werd genoemd. Zij heeft gewonnen met haar gedichten Mijn oma en Groningen. De jury zei over haar voordracht en gedichten dat ze mensen echt kan raken en dat haar inlevingsvermogen groot is.

Binnenkort gaat Famke met haar winnende gedicht Mijn oma op bezoek bij burgemeester den Oudsten. Hier draagt zij haar gedicht aan hem voor en overhandigt zij een poster en ansichtkaarten met haar winnende gedicht erop. De poster komt op de kamer van de burgemeester te hangen.

Voor dit project zijn er op verschillende basisscholen in de gemeente Groningen dichtworkshops gegeven door professionele dichters. Er zijn ruim 250 gedichten binnengekomen van kinderen die graag een jaar Kinderdichter van Groningen zouden zijn. Uit al deze inzendingen zijn 12 finalisten gekozen, die elk twee zelfgeschreven gedichten hebben voorgedragen tijdens de spannende finale.

De kinderdichter is een jonge dichter tussen de tien en twaalf jaar die in zijn/haar gemeente de poëzie representeert die voor en door kinderen wordt gemaakt. De kinderdichter wordt voor een jaar benoemd en wordt gedurende die tijd begeleid door het Poëziepaleis. Tijdens de aanstelling als kinderdichter schrijft hij/zij iedere drie maanden minimaal één gedicht en doet diverse optredens.

Oma

Mijn oma heeft een ziekte
Een hele stomme ziekte
Die stomme dementie
Dan zit ze in haar stoel
Eindeloos te vertellen
Te vertellen over vroeger
En dan dwaalt ze langzaam af
Langzaam af van mij
Als Roodkapje die afdwaalt van het pad
En dan vraagt ze:
Waar ben ik?
Wie ben jij?

Plaats een reactie