Spetterende finale Kinderen & Poëzie

Afgelopen zondag heeft de finale van de landelijke dichtwedstrijd Kinderen & Poëzie plaatsgevonden. De hoofdprijswinnaars van het seizoen 2017-2018 zijn hier bekendgemaakt. Wander van Ruyven (hoofdprijs middenbouw), Nadine Nijstad (hoofdprijs bovenbouw) en Sarina Boskamp (hoofdprijs kinderjury) gingen er met de winst vandoor. De gedichten van Eva Thijs, Lente van den Bosch, Madhu Huijsmans en Michiel van der Vorm kregen een eervolle vermelding. De finale vond plaats tijdens het Boekids Festival.
 
De 100 winnaars, die al een plekje in de dichtbundel Pak de dief, hij steelt mijn letters hadden bemachtigd, waren voor de feestelijke onthulling uitgenodigd. Zij konden de hele dag deelnemen aan de verschillende programmaonderdelen van het Boekids Festival. Daarnaast hebben zij het zelfgeschreven gedicht ingesproken voor de Winnende woordenlijn van Proces-Verbaal. De Winnende woordenlijn is een telefoonnummer waarop je de 100 winnende gedichten van Kinderen & Poëzie 2017-2018 kan beluisteren. Het nummer 085-3015159 is een jaar lang te bereiken.

Joris Wijsmuller, wethouder van cultuur in Den Haag, heeft de finale geopend. Pjotr van Lenteren presenteerde het programma. Hij introduceerde Jacco Hage, hoofdprijswinnaar van Kinderen & Poëzie 2016-2017 en ex-Kinderdichter van Groningen. Jacco heeft vier van zijn gedichten voorgedragen en vanaf het podium een selfie genomen met het ruim 300-koppige publiek.

John Musa draagt zijn gedicht voor © Fred Ernst

Jacco Hage draagt zijn gedichten voor © Fred Ernst

 

Na het optreden van Jacco is de nieuwe dichtbundel Pak de dief, hij steelt mijn letters gepresenteerd. John Musa kreeg het eerste exemplaar van de bundel. Een zin uit zijn gedicht is gekozen als titel. Hij droeg vervolgens zijn gedicht uit het hoofd voor.

Daarna is een speciale prijs uitgereikt aan Eva Thijs. Van haar gedicht Sorry is een gadget gemaakt, een pepermuntdoosje. De 100 winnaars hebben deze mee naar huis gekregen. Eva heeft haar gedicht ook voorgedragen.

Zij mocht op het podium blijven staan, omdat haar gedicht een eervolle vermeldingen had verdiend. Zij werd vergezeld door Lente van den Bosch, Madhu Huijsmans en Michiel van der Vorm. Zij hebben een poster gekregen met het zelfgeschreven gedicht erop.

Sarina Boskamp ontvangt haar prijs © Fred Ernst

Eva Thijs, Madhu Huijsmans en Michiel van der Vorm ontvangen de prijzen © Fred Ernst

 

Vervolgens werd de hoofdprijswinnaar van de kinderjury bekendgemaakt. Sarina Boskamp was de gelukkige en kreeg een poster met haar zelfgeschreven gedicht erop.

Daarna was het de taak van jurylid Jelmer Soes om de keuzes van de vakjury te onthullen. Het gedicht van Wander van Ruyven was volgens de jury het beste van de middenbouw. Nadine Nijstad heeft het beste gedicht van de bovenbouw geschreven. Zij kregen een zitzak en een poster met het zelfgeschreven gedicht erop. Daarnaast is voor beide winnaars een prachtige animatie gemaakt door studenten van Academie Minerva.

Wander van Ruyven ontvangt zijn prijzen © Fred Ernst

Nadine Nijstad wordt geïnterviewd © Fred Ernst

De finale werd afgesloten met de muziek van rapper Dichter en DJ G-Boah.

De namen van de 100 winnaars zijn te vinden op onze website. Hier staan ook de prachtige filmpjes van de winnende gedichten. De nieuwe dichtbundel Pak de dief, hij steelt mijn letters is te bestellen in onze webshop.

Jelmer Soes maakt de hoofdprijswinnaars bekend © Fred Ernst

Wander van Ruyven bekijkt zijn animatie © Fred Ernst

Nadine Nijstad bekijkt haar animatie © Fred Ernst

Dichter en DJ G-Boah treden op © Fred Ernst

Plaats een reactie