Spetterende finale Kinderen & Poëzie

Afgelopen zondag (3 juni) heeft de finale van Kinderen & Poëzie 2017-2018 plaatsgevonden. De verschillende winnaars zijn hier, tijdens het Boekids Festival in Den Haag, bekendgemaakt. De 100 winnaars hebben de hele dag mogen genieten van de verschillende programmaonderdelen van het Boekids Festival. Daarnaast konden zij het zelfgeschreven gedicht inspreken bij Proces-Verbaal voor de winnende woordenlijn. Dit is een telefoonnummer die je een heel jaar lang kan bellen om de winnende gedichten van Kinderen & Poëzie 2017-2018 te beluisteren (085-3015159).

Wethouder van cultuur in Den Haag, Joris Wijsmuller, opende de finale. De finale is gepresenteerd door Pjotr van Lenteren. Hij introduceerde Jacco Hage, winnaar van Kinderen & Poëzie 2016-2017 en ex-Kinderdichter van Groningen. Jacco heeft vier van zijn gedichten voorgedragen en vanaf het podium een selfie genomen met het ruim 300-koppige publiek.

John Musa draagt zijn gedicht voor © Fred Ernst

Jacco Hage draagt zijn gedichten voor © Fred Ernst

 

Na het optreden van Jacco is de nieuwe dichtbundel Pak de dief, hij steelt mijn letters gepresenteerd. De eerste die de bundel heeft gekregen is John Musa, een zin uit zijn gedicht is gekozen als titel van de dichtbundel. Hij droeg vervolgens zijn gedicht uit het hoofd voor.

Tijdens de finale is nog een speciale prijs uitgereikt. Van één van de gedichten is een kleine gadget gemaakt, namelijk het gedicht Sorry van Eva Thijs. Haar gedicht staat gedrukt op een pepermuntdoosje, die alle winnaars mee naar huis hebben gekregen. Eva heeft haar gedicht ook voordragen.

Eva mocht nog even op het podium blijven staan, omdat de eervolle vermeldingen bekend werden gemaakt. Daar is zij er één van, samen met Lente van den Bosch, Madhu Huijsmans en Michiel van der Vorm. Zij hebben een poster gekregen met het zelfgeschreven gedicht erop.

Sarina Boskamp ontvangt haar prijs © Fred Ernst

Eva Thijs, Madhu Huijsmans en Michiel van der Vorm ontvangen de prijzen © Fred Ernst

 

Na de eervolle vermeldingen werd de hoofdprijswinnaar van de kinderjury bekendgemaakt. Sarina Boskamp was de gelukkige en kreeg een poster met haar zelfgeschreven gedicht erop. Vervolgens was het de taak van jurylid Jelmer Soes om de hoofdprijswinnaars van de vakjury te onthullen.

Wander van Ruyven is de hoofdprijswinnaar van de middenbouw en kreeg een zitzak en poster met zijn zelfgeschreven gedicht erop. Nadine Nijstad is de hoofdprijswinnaar van de bovenbouw en kreeg ook deze prijzen met haar zelfgeschreven gedicht erop. Van de gedichten van beide winnaars is door studenten van Academie Minerva een prachtige animatie gemaakt die tijdens de finale is getoond.

Wander van Ruyven ontvangt zijn prijzen © Fred Ernst

Nadine Nijstad wordt geïnterviewd © Fred Ernst

De finale werd afgesloten door de muziek van rapper Dichter en DJ G-Boah.

De namen van de 100 winnaars zijn te vinden op onze website. Hier staan ook de prachtige filmpjes van de winnende gedichten. De nieuwe dichtbundel Pak de dief, hij steelt mijn letters is te bestellen in onze webshop.

Jelmer Soes maakt de hoofdprijswinnaars bekend © Fred Ernst

Wander van Ruyven bekijkt zijn animatie © Fred Ernst

Nadine Nijstad bekijkt haar animatie © Fred Ernst

Dichter en DJ G-Boah treden op © Fred Ernst

Plaats een reactie