Sta jij
op 4 mei
op de Dam?

Draag jij je gedicht voor tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei?

Wil jij je gedicht voordragen aan de koning en koningin, minister-president, oorlogsveteranen en bijna 3 miljoen kijkers? Doe dan mee aan de jaarlijkse dichtwedstrijd Dichter bij 4 mei. Sinds 1998 organiseren wij deze wedstrijd, in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de selectie vindt ieder jaar plaats in een andere provincie.

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden. Inmiddels is de inschrijving gesloten en kun je geen gedichten meer insturen.

Binnenkort vind je hier meer informatie over seizoen 2021.

Dichter bij 4 mei

Dichter bij 4 mei is een poëziewedstrijd voor jongeren tussen de 14 en 19 jaar rondom het thema ‘herdenken’. De winnaar van de dichtwedstrijd mag zijn of haar gedicht voordragen op de Dam tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei. De andere drie winnaars mogen hun gedicht voordragen tijdens de herdenkingen in de voormalige kampen Westerbork, Vught en Amersfoort.

Jouw gedicht op de Dam?

Het Poëziepaleis zoekt samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei een dichttalent dat op 4 mei 2020 op de Dam zijn of haar gedicht wil voordragen. Wanneer mag je meedoen?
– Je bent tussen de 14 en 19 jaar;
– Je zit op het voortgezet onderwijs of MBO;
– Je bent woonachtig in Zuid Holland

Thema: herdenken

“Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar dan ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties”

Door de Nationale Herdenking op de Dam en op andere plekken in het land komt iedereen Dichter bij 4 mei.

Hoe kun je meedoen?

Leerlingen van scholen uit Zuid Holland mogen maximaal drie gedichten sturen naar 4mei@poeziepaleis.nl. Zorg ervoor dat de gedichten voldoen aan de volgende punten:
– Het gedicht is maximaal 25 regels lang;
– Het taalgebruik is passend;
– Het gedicht is geschikt om voor te dragen;
– De inschrijving is gesloten.

Artikel Spectrum Poëzie brengt je dichter bij 4 mei 10 januari 2015