Poetry by Night

Ook dit jaar zullen in de gemeente Groningen, in de periode rondom Kerst en oud & nieuw, gedichten van jongeren in het straatbeeld zijn te bewonderen om de burgers een hart onder de riem te steken. De gemeente, en zeker de burgemeester zelf, maakt zich zorgen over de taal- en leesvaardigheid van de jeugd. Het Poëziepaleis zal daarom de komende tijd op diverse scholen en andere jeugdinstellingen poëzieworkshops verzorgen. In december zal de dichtkunst van de jeugdige taalkunstenaars te bewonderen zijn middels lichtprojecties en andere kunstvormen in de gemeente Groningen. Het thema van Poetry by Night voor dit jaar is ‘Gezien worden’

Poetry by Night is een samenwerking van de gemeente Groningen, Marketing Groningen en het Poëziepaleis.

Hoera! Poetry by Night 2022 is gestart!

Maandag 12 december was het startmoment van Poetry by Night 2022! Bij het Groninger Museum sprak Burgemeester Koen Schuiling enkele mooie bevlogen woorden en droeg Stadsdichter Myron Hamming voor uit eigen werk. Maar de kers op de taart kwam van loco- kinderburgemeester Finn en dichter Anna-Britt Krol die met een druk op de knop het gedicht van laatst genoemde wisten te ontsteken! Ondanks de frisse temperatuur was er een golf van warmte rondom het museum! Tot en met 31 december kom je op diverse plaatsen in Groningen de door Groningse jongeren geschreven uitgelichte gedichten tegen. Grijp deze kans om geluk te happen! Op de hoogte blijven van al dit moois? Op Instagram en Facebook vind je de laatste berichten.

Van het Jaagpad langs het Reitdiep, via het Noorderplantsoen richting Stadspark gaat het op naar het Groninger Museum! Daarna verder langs de Helperzoom naar het Hoornsemeer. En er is nog een uitstapje naar Meerstad. Of je nou van links naar rechts of van onder naar boven de stad gaat doorkruisen; overal kom je de dichtpareltjes van Groningse scholieren tegen! Gebruik je benenwagen, stap op je stalen ros of doe toch een rondje in de auto om al dit moois te ontdekken! Vergeet ook zeker niet om een blik te werpen in de vier etalages die zijn opgenomen in de route, eerstejaars studenten van Noorderpoort ruimtelijke vormgeving verzorgden een prachtige verbeelding bij een aantal gedichten. De uitgelichte gedichten zijn t/m 31 december te zien, op het Groninger Museum t/m 19 december.

De gedichten van Poetry by Night kom je momenteel overal tegen in de gemeente Groningen! In de wijk Meerstad staan drie lichtzuilen met uitgelichte gedichten en twee etalage gevuld met een verbeeldingswerkstuk van eerstejaarsstudenten van de opleiding Noorderpoort Kunst en Multimedia afdeling Ruimtelijk. Tot en met 31 december kan je de stukjes geluk nog tegenkomen! Geniet ervan!

Jawel! Ook in het Noorderplantsoen kan je gelukshappen! Nog een paar dagen kan je op diverse plaatsen de uitgelichte gedichten van jongeren uit de gemeente Groningen tegenkomen. Vergeet ook zéker niet om een blik te werpen in de vitrines waar eerstejaarsstudenten van Noorderpoort een prachtige verbeeldingsopdracht in hebben gemaakt! Geniet ervan!

Poetry by Night 2021 is gestart!

Om klokslag 19.00 uur hebben kinderburgemeester Samuel en Esmee, schrijfster van het gedicht in gezelschap van burgemeester Koen Schuiling en Stadsdichter Myron Hamming met een druk op de knop het gedicht van Esmee, 13 jaar geprojecteerd op het Groninger Museum. Poetry by Night 2021 is gestart!

Een prachtig filmpje over Poetry by Night!

Kijk eens! Een filmpje over het project Poetry by Night editie 2021/2022 in de gemeente Groningen!

Ook de lichtzuilen staan aan!

Op de Grote Markt, in het Noorderplantsoen en voor de Der Aa-kerk in Groningen zijn de lichtbrengers met prachtige dichtkunst van kinderen en jongeren uit de gemeente Groningen te zien!

Poster pronkstukken!

Ook de posters met gedichten van kinderen en jongeren pronken her en der in het straatbeeld! Ga je mee gelukhappen?

Lichtprojecties in Haren en Ten Boer

Haren en Ten Boer werden ook in de spotlights gezet!

Poëziepaleis medewerkster Gon Baar mocht meer vertellen over het project Poetry by Night en het belang van kunst en cultuur. Veel leesplezier! Lees het hier!