De jury van Doe Maar Dicht Maar

De dichtwedstrijd kent een vakjury en een jongerenjury. De vakjury bestaat uit mensen die veel van jongeren en poëzie weten. De jongerenjury bestaat uit jongeren die vaker poëzie lezen of schrijven. Zij kiezen samen de 100 winnaars, de 10 finalisten en bepalen wie de hoofdprijzen winnen.

Ingmar Heytze

Ingmar Heytze (1970, Utrecht) is dichter, schrijver, columnist, performer en presentator. Hij publiceerde twaalf dichtbundels. Als columnist werkte hij onder meer voor Onze Taal, Kijk, de Volkskrant en AD Utrechts Nieuwsblad. Hij stond op festivals als Lowlands, Dichter aan Huis, het Tuinfeest, de reprise van Poëzie in Carré (2006) en de Nacht van de Poëzie, waarvoor hij ook enkele jaren de programmering en co-presentatie verzorgde. In 2000 was hij huisfilosoof van het Centraal Museum en van 2009 tot 2011 de eerste Utrechtse Stadsdichter. In 2008 ontving hij de C.C.S. Croneprijs voor zijn gehele oeuvre en in 2016 de Maartenspenning van de stad Utrecht. Voor de liefste onbekende, een bundel met de verzamelde gedichten 1985-2015, verscheen in de lente van 2016. De tweede druk van Utrecht voor beginners en gevorderden, de verzamelde gedichten over Utrecht uit diezelfde periode, verscheen in 2017. Heytzes twaalfde bundel, Ik wilde je iets moois vertellen, kwam uit in oktober 2018.

Pim Lammers

 

‘Pim Lammers (1993) schrijft voor volwassenen én voor kinderen. In 2017 debuteerde hij met ‘Het lammetje dat een varken is’ (illustraties: Milja Praagman), het allereerste Nederlandse transgender-prentenboek. Hiervoor ontving Pim een Zilveren Griffel en daarmee werd hij de jongste winnaar in de geschiedenis van de prijs. Sindsdien verschenen er meerdere kinderboeken van zijn hand waarvoor hij ook al meerdere prijzen ontving. Tijdens de Kindernacht van de Poëzie 2019 had hij zijn debuut als kinderdichter en droeg hij voor het eerst zijn poëzie voor. Momenteel werkt hij aan een bundel die binnenkort bij Uitgeverij Querido zal verschijnen. Naast zijn werk voor kinderen werkt Pim als vertaler en literair recensent. Ook schrijft hij proza, poëzie en literaire non-fictie voor volwassen en publiceerde daarmee onder andere in De Revisor, De Trouw en Winq.’

©Fotograaf: Iris van der Valk

Iduna Paalman

Iduna Paalman (Rolde, 1991) is dichter, schrijver, presentator en docent. In het najaar van 2019 verscheen bij uitgeverij Querido haar lovend ontvangen poëziedebuut De grom uit de hond halen. De Volkskrant riep haar vervolgens uit tot literatuurtalent van het jaar, en de bundel werd genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2020. Iduna is columnist voor De Groene Amsterdammer, VPRO Mondo en Hard//Hoofd, en presenteert regelmatig literaire avonden. Ze las voor op podia als De Nacht van de Poëzie, Lowlands, Geen Daden Maar Woorden en Dichters in de Prinsentuin. Haar poëzie en korte verhalen verschenen onder meer in De Gids, De Revisor, Het Liegend Konijn en NRC Handelsblad. In 2009 was Iduna hoofdprijswinnaar van Doe Maar Dicht Maar en in 2016 won ze de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd. Iduna studeerde Duitse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en de Humboldt Universität in Berlijn, en voltooide de geschiedenismaster Duitslandstudies.

 

Babette Groos

Babette Groos (1998) is maker van mooie dingen: gedichten, covers, proza en eigen liedjes. Ze is Jonge Dichter des Vaderlands 2017-2019, won Doe Maar Dicht Maar in 2017 en stond op het Wintertuinfestival in Nijmegen. Haar gedichten (‘IK WORD NOG STEEDS MISSELIJK ALS IK ERAAN DENK’) en ‘AUTO’ werden gepubliceerd in Meander. Met haar gedicht ‘dingen die je leert’ leidde ze de poëzieweek in bij ‘Na Het Nieuws’. Babette heeft een eigen website en is te vinden op Facebook en Instagram.

 

Jan Debaus

Mijn naam is Jan Debaus en ik kom uit het verre België. Ik ben 18 jaar oud (2001) en vorig jaar won ik Doe Maar Dicht Maar (’19-’20). Deze wedstrijd heeft mij als prille dichter het vertrouwen gegeven om verder te schrijven in de toekomst en mijn gedichten te delen met mijn omgeving.
Voorts heb ik een passie voor mooi en warm weer (niet evident hier), Kafka, trappist, voetbal, Nick Cave, Rammstein, South Park, geschiedenis, absurde humor,…
Mijn droom is, naast een gealfabetiseerde wereld, om ooit iets te publiceren, om iets teweeg te brengen in de harten van mensen. Ik denk dat mensen meer zouden moeten lezen want taal kan ongelooflijk veel steun bieden in sombere tijden. En wanneer het hier in België weer eens regent, fungeert diezelfde taal als mijn persoonlijk zonnetje.