De jury van Doe Maar Dicht Maar

De jury bestaat uit mensen die veel van jongeren en poëzie weten. Deze jury kiest de 100 winnaars, de 10 finalisten en bepaalt wie de hoofdprijzen winnen.

Ingmar Heytze

Ingmar Heytze (1970, Utrecht) is dichter, schrijver, columnist, performer en presentator. Hij publiceerde twaalf dichtbundels. Als columnist werkte hij onder meer voor Onze Taal, Kijk, de Volkskrant en AD Utrechts Nieuwsblad. Hij stond op festivals als Lowlands, Dichter aan Huis, het Tuinfeest, de reprise van Poëzie in Carré (2006) en de Nacht van de Poëzie, waarvoor hij ook enkele jaren de programmering en co-presentatie verzorgde. In 2000 was hij huisfilosoof van het Centraal Museum en van 2009 tot 2011 de eerste Utrechtse Stadsdichter. In 2008 ontving hij de C.C.S. Croneprijs voor zijn gehele oeuvre en in 2016 de Maartenspenning van de stad Utrecht. Voor de liefste onbekende, een bundel met de verzamelde gedichten 1985-2015, verscheen in de lente van 2016. De tweede druk van Utrecht voor beginners en gevorderden, de verzamelde gedichten over Utrecht uit diezelfde periode, verscheen in 2017. Heytzes twaalfde bundel, Ik wilde je iets moois vertellen, kwam uit in oktober 2018.

Daniël Dee

Daniël Dee (1975) verwierf bekendheid met zijn debuutbundel 3D – schetsjes van onvermogen (uitgeverij Passage, Groningen) en als samensteller van de bloemlezingen Vanuit de lucht, Meesterwerk, Ik proef iets wat bedorven is (samen met Alexis de Roode en Benne van der Velde), Kutgedichten en Klotengedichten (de laatste twee samen met Tsead Bruinja). Zijn gedichten verschenen in diverse literaire tijdschriften (o.a.: Passionate, Het liegend konijn en Krakatau) en meerdere bloemlezingen (o.a.: ‘De Dikke Komrij’, ‘De dikke Pfeijffer’ en Dichters uit de bundel). Hij droeg zijn gedichten voor in Nederland, België, Duitsland en Engeland, onder andere op festivals als de Wintertuin en Lowlands. Dee geeft veelvuldig workshops. Zijn tweede bundel Vierendeel (Uitgeverij De Geus, Breda) werd door het dichterspanel van de poëzieclub verkozen tot Poëzieclubkeuze zomer 2005. In 2007 verscheen bij uitgeverij Passage zijn derde bundel getiteld Koffiedik zingen. Zijn vierde bundel Monsterproof is op 5 maart 2010 verschenen. De bundel is door het Vlaamse tijdschrift Knack uitgeroepen tot beste bundel van 2010. Met de verschijning van de verhalenbundel Vrouwen en ik eerst in 2012 zette Dee zijn eerste stappen als prozaïst. In 2013 verscheen zijn novelle De zondige daad. In 2014 verscheen Peter Aerts, The Dutch Lumberjack, het levensverhaal van kickbokser Peter Aerts dat hij samen met Karel ten Haaf schreef. In 2016 verscheen zijn dichtbundel Mond vol demonen. En in 2019 verscheen een titelloze bundel. Daniël Dee was samen met Petra Else Jekel in 2000 de eerste huisdichter op de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna was hij huisdichter van het radiostation KinkFM en later voor Theater Walhalla, tevens zat hij in de dichterspoule van Dit is de Dag op Radio 1. Eens in de zoveel tijd schrijft Dee een gedicht voor een eenzame uitvaart. In de periode van 2013 tot en met 2014 was Daniël Dee de stadsdichter van Rotterdam. Sinds februari 2017 verricht Dee verschillende werkzaamheden voor Uitgeverij Douane.
Daarnaast bezit Dee alle platen van de Fuckups. Voor meer indrukken kijk op facebookinstagram of twitter.

 

Pim Lammers

Pim Lammers (1993) schrijft voor volwassenen én voor kinderen. In 2017 debuteerde hij met ‘Het lammetje dat een varken is’ (illustraties: Milja Praagman), het allereerste Nederlandse transgender-prentenboek. Hiervoor ontving Pim een Zilveren Griffel en daarmee werd hij de jongste winnaar in de geschiedenis van de prijs. Sindsdien verschenen er meerdere kinderboeken van zijn hand waarvoor hij ook al meerdere prijzen ontving. Tijdens de Kindernacht van de Poëzie 2019 had hij zijn debuut als kinderdichter en droeg hij voor het eerst zijn poëzie voor.  Naast zijn werk voor kinderen werkt Pim als vertaler en literair recensent. Ook schrijft hij proza, poëzie en literaire non-fictie voor volwassen en publiceerde daarmee onder andere in De Revisor, De Trouw en Winq. In 2023 bracht hij ‘Ik denk dat ik ontvoerd ben’ uit. Deze bestseller staat vol gedichten voor kinderen en jongeren van 0 t/m 105 jaar.

©Fotograaf: Iris van der Valk

Dorien de Wit

Dorien de Wit tekent, schrijft, maakt korte films en ontwerpt (audio)wandelingen. Ze publiceerde poëzie, proza en essays in literaire en kunsttijdschriften zoals Hollands Maandblad, De Revisor, Liegend Konijn en Mister Motley. In 2017 won zij de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd met het gedicht Legenda. Haar debuutbundel eindig de dag nooit met een vraag verscheen in 2021 bij Uitgeverij De Arbeiderspers en werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs, De Grote Poëzieprijs en werd bekroond met de Poëziedebuutprijs 2022. Momenteel werkt ze aan tekeningen, een essaybundel en haar tweede dichtbundel waarvoor ze de debutantenbeurs ontvangt van het Nederlands Letterenfonds.

Wil je meer weten? Kijk op: doriendewit.nl

foto: Ernie Buts

Yentl van Stokkum

Yentl van Stokkum is dichter, toneelschrijver en performer. Na haar opleiding Writing for Performance werd ze geselecteerd voor verschillende talentontwikkelingstrajecten, waaronder het Slow Writing Lab en Wintertuin. Ze schreef onder andere voor HNTJong en Silke van Kamp, met wie ze voor de voorstelling ‘Chimo zei Lila’ werd genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs. Als dichter stond ze op verschillende festivals zoals Lowlands, Poetry International, Dichters in de Prinsentuin en Oerol. In 2021 verscheen haar poëziedebuut ‘Ik zeg Emily’ bij Hollands Diep, waarna ze het C.C.S. Crone Stipendium ontving.

Yentl maakt deel uit van de redactie van literair tijdschrift De Revisor en cureert samen met Joost Oomen en Stefanie Liebreks het populaire instagramaccount Poëzie is een Daad.

Haar tweede bundel ‘Winterbloeiers’ wordt in augustus 2023 verwacht.

 

foto: Gaby Jongenelen