De jury van Doe Maar Dicht Maar

De dichtwedstrijd kent een vakjury en een jongerenjury. De vakjury bestaat uit mensen die veel van jongeren en poëzie weten. De jongerenjury bestaat uit jongeren die vaker poëzie lezen of schrijven. Zij kiezen samen de 100 winnaars, de 10 finalisten en bepalen wie de hoofdprijzen winnen.

De jury 2017-2018

Edward van de Vendel

Edward van de Vendel (1964) woont in Rotterdam. Hij schrijft gedichten, kinder- en jeugdromans en non-fictie. Ook vertaalt hij kinderboeken, waaronder die van de succesvolle De waanzinnige boomhut-reeks. Zijn werk werd met vele prijzen bekroond. Hij kreeg maar liefst acht keer een Zilveren Griffel en twee keer de Woutertje Pieterse Prijs. Bekende boeken zijn bijvoorbeeld Superguppie (2003) en Toen kwam Sam (2011).

In 2005 was Edward de schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk. Hij werd genomineerd voor de Astrid Lindgren Memorial Award en de Hans Christian Andersen Award. Edward van de Vendel is de initiatiefnemer van de Slash-serie, waarvoor hij in 2008 het eerste deel schreef: De gelukvinder.

Nikki Dekker

Nikki Dekker (1989) is schrijver en radiomaker. Ze publiceerde in Tirade, De Gids, Versal Magazine, Revisor, Deus Ex Machina en op Samplekanon en De Optimist. Ze trad op tijdens onder andere Lowlands en Dichters in de Prinsentuin. In 2016 werd ze geselecteerd voor de Parijsresidentie van Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Haar radiodocumentaire De oppas en ik werd genomineerd voor de Prix Europa en haar podcastreeks Iets doen, hoe doe je dat? kreeg een vier sterren in NRC Handelsblad en De Morgen. Nikki zit in een ontwikkeltraject van De Nieuwe Oost | Wintertuin.

Website: dingenvannikki.tumblr.com

Ingmar Heytze

Sterre Wolthers

Ik schrijf liever gedichten dan korte biografieën, maar het is
wel zo beleefd om mezelf even voor te stellen. Ik heet Sterre Wolthers (2000), ben achttien jaar en zit in mijn laatste jaar van het vwo. Ik heb een broertje en een zusje en een kat en geen antwoord op de vraag wie mijn favoriete dichter is, omdat ik daar te weinig poëzie voor lees. Wanneer ik niet aan het werk ben in de Albert Heijn, piano speel of opzoek ben naar dingen die ik ergens heb laten slingeren, probeer ik om genoeg te schrijven om een bundel samen te stellen. Wat ik na school wil gaan doen weet ik nog niet precies, maar ik zal het oog op schrijven sowieso niet verliezen.

Babette Groos

Ik laat mezelf meer zien in gedichten dan in een korte bio over mezelf, maar ik ga het toch proberen. Mijn naam is Babette Groos (1998), inmiddels 19, trotse Jonge Dichter des Vaderlands en moeder van vijf ratten, waarvan er drie nog leven. Ooit vond ik de Nederlandse taal vreselijk plat, maar sinds ik in 2016 mijn Engelstalige gedichten voor Doe Maar Dicht Maar naar het Nederlands vertaalde ben ik er een beetje in blijven hangen. Ik sta op zaterdagen langs de lijn van het voetbalveld te schreeuwen en probeer tussen de regels door nog ergens een bundel samen te stellen. Ergens daartussen vind ik altijd nog de tijd om te lezen, ookal is het de achterkant van de shampoofles als ik mijn telefoon vergeet mee te nemen naar het toilet.