De jury van Doe Maar Dicht Maar

De dichtwedstrijd kent een vakjury en een jongerenjury. De vakjury bestaat uit mensen die veel van jongeren en poëzie weten. De jongerenjury bestaat uit jongeren die vaker poëzie lezen of schrijven. Zij kiezen samen de 100 winnaars, de 10 finalisten en bepalen wie de hoofdprijzen winnen.

De jury 2018-2019

Babette Groos

Babette Groos (1998) is maker van mooie dingen: gedichten, covers, proza en eigen liedjes. Ze is Jonge Dichter des Vaderlands 2017-2019, won Doe Maar Dicht Maar in 2017 en stond op het Wintertuinfestival in Nijmegen. Haar gedichten (IK WORD NOG STEEDS MISSELIJK ALS IK ERAAN DENK) en AUTO werden gepubliceerd in Meander. In februari 2019 stond ze in de finale van de Stadsdichter van Nissewaard-wedstrijd. Babette heeft een eigen website (babettegroos.nl) en is te vinden op Facebook en Instagram.

 

Edward van de Vendel

 

Edward van de Vendel (1964) woont in Rotterdam. Hij schrijft gedichten, kinder- en jeugdromans en non-fictie. Ook vertaalt hij kinderboeken, waaronder die van de succesvolle De waanzinnige boomhut-reeks. Zijn werk werd met vele prijzen bekroond. Hij kreeg maar liefst acht keer een Zilveren Griffel en twee keer de Woutertje Pieterse Prijs. Bekende boeken zijn bijvoorbeeld Superguppie (2003) en Toen kwam Sam (2011).

In 2005 was Edward de schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk. Hij werd genomineerd voor de Astrid Lindgren Memorial Award en de Hans Christian Andersen Award. Edward van de Vendel is de initiatiefnemer van de Slash-serie, waarvoor hij in 2008 het eerste deel schreef: De gelukvinder.

©Fotograaf: Jota Chabel

Ester Naomi Perquin

Ester Naomi Perquin is dichter en columnist voor De Groene Amsterdammer. Omdat ze nu een saai leven heeft met kinderen en vuile was, teert ze op verhalen uit de tijd dat ze in de gevangenis werkte. Daar kan ze heel leuk over vertellen. Ze was tot begin 2019 Dichter des Vaderlands en presenteert ieder jaar de Nacht van de Poëzie in Utrecht.

©Fotograaf: Lenny Oosterwijk LowRes

Ingmar Heytze

Ingmar Heytze (1970, Utrecht) is dichter, schrijver, columnist, performer en presentator. Hij publiceerde twaalf dichtbundels. Als columnist werkte hij onder meer voor Onze Taal, Kijk, de Volkskrant en AD Utrechts Nieuwsblad. Hij stond op festivals als Lowlands, Dichter aan Huis, het Tuinfeest, de reprise van Poëzie in Carré (2006) en de Nacht van de Poëzie, waarvoor hij ook enkele jaren de programmering en co-presentatie verzorgde. In 2000 was hij huisfilosoof van het Centraal Museum en van 2009 tot 2011 de eerste Utrechtse Stadsdichter. In 2008 ontving hij de C.C.S. Croneprijs voor zijn gehele oeuvre en in 2016 de Maartenspenning van de stad Utrecht. Voor de liefste onbekende, een bundel met de verzamelde gedichten 1985-2015, verscheen in de lente van 2016. De tweede druk van Utrecht voor beginners en gevorderden, de verzamelde gedichten over Utrecht uit diezelfde periode, verscheen in 2017. Heytzes twaalfde bundel, Ik wilde je iets moois vertellen, kwam uit in oktober 2018.

Selin Öztekin

Ik ben Selin Öztekin, 19 jaar (1999). In 2017 was ik finalist bij Doe Maar Dicht Maar en in 2018 werd ik genomineerd als een van de finalisten voor de Jonge Dichter des Vaderlands. Voor zover ik me kan herinneren is dichten altijd al mijn manier geweest om de wereld te begrijpen, mezelf te leren kennen en mijn (vaak net iets te chaotische) gedachten te ordenen. Ik kan intens genieten van: goede koffie, de zon, lange gesprekken met inspirerende mensen, anatomie, vriendelijke discussies voeren met mijn vrienden, opgaan in de muziek bij een concert, cactussen… Mijn eerste gedichtenbundel was een trotse rode snelhechter met een paar A4’tjes vol spellingsfouten en nauwkeurig gekozen lettertypes zoals alleen een basisschoolleerling dat kan; ik hoop er op een dag een hardcover van te maken, misschien eerst een paperback.