De jury van Kinderen & Poëzie

De dichtwedstrijd kent een vakjury en een kinderjury. De vakjury bestaat uit mensen die veel van kinderen en poëzie weten. Deze jury kiest de 100 winnaars en bepaalt wie de hoofdprijs en de ereprijzen winnen.

De kinderjury bestaat uit kinderen die vaker poëzie lezen of schrijven. Ieder jaar komt de kinderjury uit een andere regio. In 2018 was dit Nieuw-Vennep. De kinderjury kiest uit de 100 winnende gedichten tien kinderjury-favorieten en natuurlijk ook een hoofdprijswinnaar!

De vakjury 2018-2019

Eline Rottier

Eline Rottier is eigenaresse van Boekwijzer.

Boekwijzer inspireert met bijzondere kinderboekentips, interviews met kinderboekenschrijvers én het Boekwijzer Lidmaatschap.

Eline zit ook in de Griffeljury en verzorgt de workshops voor de Nederlandse Kinderjury.

Jelmer Soes

Jelmer Soes is schrijver, docent en recensent. Hij schrijft
proza en poëzie voor jongeren en geeft les op een mbo-opleiding in Amersfoort en op de Schrijfopleiding in Utrecht.

In 2012 debuteerde hij met de jeugdroman Risk, in 2017 verscheen van hem Lichaam van licht, een boek in de Slash-serie van Querido. Zijn jeugdpoëzie werd gepubliceerd in bloemlezingen van Querido en De Eenhoorn.

Linda Vogelesang

Linda Vogelesang schrijft gedichten en verhalen voor diverse uitgeverijen en tijdschriften. In 2017 kwam haar gedichtenbundel Gewoon een droom uit bij Querido. In 2018 schreef ze de bundel Gekke giebelgriep voor Zwijsen.

Daarnaast werkt ze als programmacoördinator voortgezet onderwijs bij de Bibliotheek Gelderland Zuid in Nijmegen en geeft ze workshops creatief schrijven voor kinderen en leerkrachten.

©Fotograaf: Anton Houtappels

Mary Heylema

Mary Heylema is dichter en kinderboekenschrijver. Ze trad in 2018 op tijdens de Kindernacht, onderdeel van de Nacht van de Poëzie. Behalve in bundels, op posters en kaarten is haar poëzie ook zichtbaar in de buitenruimte, zoals de Delftse Koepoortbrug, de learning lane van De Baak en in drie AZC’s in Friesland.

Daarnaast is Mary vaste dichter bij DICHTER, het poëzietijdschrift van Plint. Met haar gedicht Anders won ze de Vermeulen Brauckman poëzieprijs. Regelmatig geeft ze schrijfworkshop voor kinderen en volwassenen.

 

Thomas de Veen

Thomas de Veen is literair criticus, verslaggever en recensent van kinder- en jeugdliteratuur voor NRC Handelsblad. Hij zat
in verschillende literaire jury’s, bijvoorbeeld voor de Literatour Prijs voor jongerenliteratuur, de prijzen voor kinderboek-
illustraties, het Gouden Penseel en Gulden Palet en verhalen-
wedstrijden zoals Write Now!.

Hij begon ooit over kinderboeken te schrijven toen hij fan was van Harry Potter, werd toen redactielid bij de Lemniscaatkrant en begon recensies te schrijven, toen nog voor Kidsweek en 7Days. Daar is hij nooit mee opgehouden.