De jury van Kinderen & Poëzie

De vakjury bestaat uit mensen die veel van kinderen en poëzie weten. Deze jury kiest de mooiste gedichten en bepaalt wie de hoofdprijs en de ereprijzen winnen.

De vakjury 2022 - 2023

Pim Lammers

Pim Lammers (1993) schrijft voor volwassenen én voor kinderen. In 2017 debuteerde hij met ‘Het lammetje dat een varken is’ (illustraties: Milja Praagman), het allereerste Nederlandse transgender-prentenboek. Hiervoor ontving Pim een Zilveren Griffel en daarmee werd hij de jongste winnaar in de geschiedenis van de prijs. Sindsdien verschenen er meerdere kinderboeken van zijn hand waarvoor hij ook al meerdere prijzen ontving. Tijdens de Kindernacht van de Poëzie 2019 had hij zijn debuut als kinderdichter en droeg hij voor het eerst zijn poëzie voor.  Naast zijn werk voor kinderen werkt Pim als vertaler en literair recensent. Ook schrijft hij proza, poëzie en literaire non-fictie voor volwassen en publiceerde daarmee onder andere in De Revisor, De Trouw en Winq. In 2023 bracht hij ‘Ik denk dat ik ontvoerd ben’ uit. Deze bestseller staat vol gedichten voor kinderen en jongeren van 0 t/m 105 jaar.

©Fotograaf: Iris van der Valk

Marije Ravelli

Marije Ravelli is journalist en tekstschrijver sinds 2004 (o.a. voor NRC next, gemeente Rotterdam, gemeente Amsterdam en UWV). Podcastmaker sinds 2020, en initiatiefnemer van De Waanzinnige Podcast. Ze weet dan ook meer dan ervaren in het interviewen van kinderen en ouderen.  www.studiopopcorn.nl

Mary Heylema

Mary Heylema is dichter en kinderboekenschrijver. Ze trad in 2018 op tijdens de Kindernacht, onderdeel van de Nacht van de Poëzie. Behalve in bundels, op posters en kaarten is haar poëzie ook zichtbaar in de buitenruimte, zoals de Delftse Koepoortbrug, de learning lane van De Baak en in drie AZC’s in Friesland.

Daarnaast is Mary vaste dichter bij DICHTER, het poëzietijdschrift van Plint. Met haar gedicht Anders won ze de Vermeulen Brauckman poëzieprijs. Regelmatig geeft ze schrijfworkshop voor kinderen en volwassenen.

 

Kate Schlingemann

Kate Schlingemann van KateboeK, schrijft en tekent/schildert gedichten en verhalen (en decors) in het Friese waaiwaterland. Haar poëzie vindt ze in vergezichten, vogelvluchten, zindergras, in verwonderwolkenluchten. Spelen met tovertaal, tuimeltaal, en toemaardoemaartaal.

Linda Vogelesang

Juryvoorzitter Linda Vogelesang wilde als kind het liefst Midas Dekkers worden. Ze luisterde naar zijn columns op de radio, keek naar zijn programma’s op tv en deed zijn proefjes na in de moestuin van haar vader. Ze was dan ook bijna biologie gaan studeren, maar bedacht zich op het laatste moment. Ze koos voor de studie Nederlands in Nijmegen, en volgde daarna op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) de opleiding Docentschap Literaire Vorming. Haar eerste gedichten werden gepubliceerd in ‘Zeg gauw iets spijkerhards’ (Querido, 2003), een bundel jeugdgedichten van haar en haar klasgenoten op de HKU. In 2011 kwam haar eerste kinderboek ‘Kookschool Appeltje Eitje’ uit bij Ploegsma, een jaar later gevolgd door ‘De Wentelwens’. In 2017 kwam haar gedichtenbundel ‘Gewoon een droom’ uit bij Querido met foto’s van Marco Faasen. In 2018 volgde de bundel ‘Gekke giebelgriep’ bij Zwijsen.  Ze is ook een van de vaste dichters van het tijdschrift ‘Dichter’ van Plint en publiceerde gedichten in de bundel natuurgedichten ‘Ik wou dat ik een vogel was’ en diens opvolger ‘Een Wonderprachtig dier’.