De jury van Kinderen & Poëzie

De dichtwedstrijd kent een vakjury en een kinderjury. De vakjury bestaat uit mensen die veel van kinderen en poëzie weten. Deze jury kiest de mooiste gedichten en bepaalt wie de hoofdprijs en de ereprijzen winnen.

De kinderjury bestaat uit kinderen die vaker poëzie lezen of schrijven. Ieder jaar komt de kinderjury uit een andere regio. De kinderjury kiest uit de winnende gedichten een aantal favorieten en natuurlijk ook een hoofdprijswinnaar!

De vakjury 2019-2020

Eline Rottier

Eline Rottier is eigenaresse van Boekwijzer.

Boekwijzer inspireert met bijzondere kinderboekentips, interviews met kinderboekenschrijvers én het Boekwijzer Lidmaatschap.

Eline zit ook in de Griffeljury en verzorgt de workshops voor de Nederlandse Kinderjury.

Simon van der Geest

Simon van der Geest groeide op in een piepklein dorp te midden van eindeloze weilanden. Hij schrijft boeken, toneelstukken en gedichten, het liefst voor kinderen. Tweemaal won hij de Gouden Griffel; voor zijn Odyssee-bewerking Dissus, en voor het veelbekroonde Spinder. In 2015 schreef hij het kinderboekenweekgeschenk. Zijn gedichten kun je vinden in de Poëziespektakels, in DICHTER en bij Plint.
Naast het schrijven geeft workshops en lezingen op scholen en bibliotheken. www.simonvandergeest.nl
Foto door Chris van Houts.

Mary Heylema

Mary Heylema is dichter en kinderboekenschrijver. Ze trad in 2018 op tijdens de Kindernacht, onderdeel van de Nacht van de Poëzie. Behalve in bundels, op posters en kaarten is haar poëzie ook zichtbaar in de buitenruimte, zoals de Delftse Koepoortbrug, de learning lane van De Baak en in drie AZC’s in Friesland.

Daarnaast is Mary vaste dichter bij DICHTER, het poëzietijdschrift van Plint. Met haar gedicht Anders won ze de Vermeulen Brauckman poëzieprijs. Regelmatig geeft ze schrijfworkshop voor kinderen en volwassenen.

 

Kate Schlingemann

Kate Schlingemann van KateboeK, schrijft en tekent/schildert gedichten en verhalen (en decors) in het Friese waaiwaterland. Haar poëzie vindt ze in vergezichten, vogelvluchten, zindergras, in verwonderwolkenluchten. Spelen met tovertaal, tuimeltaal, en toemaardoemaartaal.

Thomas de Veen

Juryvoorzitter Thomas de Veen is literair criticus, verslaggever en recensent van kinder- en jeugdliteratuur voor NRC Handelsblad. Hij zat in verschillende literaire jury’s, bijvoorbeeld voor de Literatour Prijs voor jongerenliteratuur, de prijzen voor kinderboek-illustraties, het Gouden Penseel en Gulden Palet en verhalen- wedstrijden zoals Write Now!. Hij begon ooit over kinderboeken te schrijven toen hij fan was van Harry Potter, werd toen redactielid bij de Lemniscaatkrant en begon recensies te schrijven, toen nog voor Kidsweek en 7Days. Daar is hij nooit mee opgehouden.